середу, 31 січня 2018 р.

Їх вбили, тому що не змогли перемогти, не змогли зламати і викорінити дух свободи та віри в Україну...


З нагоди 100-ї річниці бою українських студентів із більшовицькими окупантами під Крутами, у Щирецькій ЗОШ І-ІІІ ст. №1 імені Героя України Богдана Ільківа, вчитель історії Басюк О.Я., провела  тематичний урок для учнів 8 класів. Під час показу слайдів з історичними фотографіями та документами, Оксана Ярославівна розповіла учням факти, пов'язані з боєм під Крутами.
Сто років минуло з того часу, як близько чотирьохсот відважних юнаків вступили у нерівний бій з російсько-більшовицькою ордою. І цим сміливим і відважним воїнам-патріотам вдалося неможливе - зупинити ворога, який переважав їх у понад 10 разів. Зупинити ворога на чотири дні.
Після героїчного бою під Крутами розлючений значними втратами своїх військ червоний командир віддав наказ розстріляти близько 30 студентів, які, відступаючи, відійшли до Крут.
Учень Київської української гімназії ім. Кирило-Мефодіївського товариства Григорій Піпський перед розстрілом першим почав співати "Ще не вмерла України ні слава, ні воля", і решта студентів, приречених на смерть, підхопили пісню. Так, співаючи, вони загинули.
 Їх вбили, тому що не змогли перемогти, не змогли зламати і викорінити дух свободи та віри в Україну...
Здобуваючи власну державність,  зараз, як і тоді, доводиться воювати. Як і тоді, гинуть найкращі сини України за незалежну та соборну Державу. Вічна пам'ять та шана полеглим героям - героям ХХ століття і їх нащадкам - героям століття ХХІ!
З вірою у Бога, в Україну - переможемо!

Педагог-організатор Кунець З.І.





Немає коментарів:

Дописати коментар