понеділок, 4 листопада 2019 р.

Мандрівка мальовничими Карпатами


Під час екскурсії учні 9 - Б класу (керівник Перервіна М. Я.) відвідали фортецю Тустань, Музей Тустані, помилувались водоспадом Кам'янка, що у селі Дубина.
Українські Карпати - це не лише гори, а ще тут є унікальні туристичні та історичні об'єкти.
Один із таких Тустань – фортеця IX-–XIII сторіччя, яка була важливим стратегічним об’єктом Карпатської лінії оборони кордонів Київської Русі, а згодом – Галицько-Волинського князівства. Крім того, фортецю використовували як митницю між Галицько-Волинським князівством та Угорщиною, а пізніше – між Польським королівством та Угорщиною.
Її відкрив львівський архітектор і археолог Михайло Рожко у 1971 році, коли почав дослідження слідів наскельної будівлі поряд із бойківським селом Урич на Львівщині.
Тустань, як з’ясувалося в результаті археологічних досліджень, не має аналогів в Європі. 
В історичних джерелах фортеця вперше згадується в літописі Янка з Чарнкова – підканцлера короля Казимира Великого (1333 – 1384 рр.)
Назва "Тустань" – праслов’янського походження і, за основною версією, походить від імені власника або засновника поселення. "Тустан" перекладають як "сильний, міцний, відважний, завзятий".
Інша версія походження – від слів "тут стань", бо кожен мав зупинитися перед фортецею, показати, що везе, і заплатити мито.
Понад 30 років Михайло Рожко детально обстежував Тустань. За виїмками в скелях, які древні будівельники зробили для кріплення дерев’яних конструкцій, вчений із достовірністю 90% графічно реконструював зовнішній вигляд втраченої дерев’яної будівлі.
Після смерті Михайла Рожка в 2004 році його син, Василь Рожко, заснував історико-культурний заповідник "Тустань" та очолив музей фортеці.
Учні отримали від екскурсії  незабутні враження, позитивні емоції, неймовірні спогади на весь рік.


Голова учнівського Міністерства культури Марта Дучак.

Немає коментарів:

Дописати коментар