вівторок, 14 вересня 2021 р.

Екскурсія в Нагуєвичі

     Сьогодні учні 3-Б та 10 класів під керівництвом класних керівників були на екскурсії в Державному історико-культурному заповіднику “Нагуєвичі” у с. Нагуєвичі.

У 1994 р. у Нагуєвичах було створено Державний історико-культурний заповідник “Нагуєвичі”. Одним із найцікавіших об’єктів заповідника є музей-садиба І. Франка на місці хати, де народився та жив Каменяр, створена за його етнографічним нарисом “Моя вітцівська хата” ще у 1981 р.

По іншу сторону дороги від музею-садиби знаходиться літературний музей. На його подвір’ї розташована композиція І. Франко та світова література, яка складається із пам’ятника письменнику та близько десятка рельєфів із зображеннями класиків світової літератури. Найціннішим експонатом музею є “золота книга” Дрогобицької нормальної школи, де вписано ім’я Каменяра.

“… Франко вчився у Дрогобичі, а в цю книгу заносились прізвища найкращих учнів – не за алфавітом, а за рівнем знань. І в кожному класі Франко був першим».

Нас привабили картини місцевих художників, на яких зображений Іван Якович. Друга зала – присвячена вшануванню пам’яті письменника. Тут ви знайдете багато його книжок різних років і видавництв. На другому поверсі знаходиться постійно діюча фотовиставка «Письменнику 150-155 років»

Також праворуч при в’їзді до Нагуєвич знаходиться лісок, у якому у 1981 р. було відкрито стежку І. Франка з фігурами персонажів його творів. Стежкою ми дійшли до галявини казок, а в глибині лісу побачили урочище “Ярина” із цілющим джерелом та капличкою, куди часто любив приходити Каменяр.

На стежках Франка ми зустрілися із героями Івана Франка, а саме: “Захаром Беркутом”, “Прометеєм”, “Каменярем”, “Дзвоном”, “Мойсеєм”, “Ріпниками”, “Піснею і працею”, “Коханою” та ін.

Було цікаво та пізнавально.


Педагог-організатор О. Билень.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар