понеділок, 26 березня 2018 р.

Сортуємо сміття заради майбутнього!



Щосекунди засмічується наша планета відходами, які мають різний термін розкладу. Наприклад, кинутий недопалок проплаває у морі від 1 до 5 років, а пакет з поліетилену – від 10 до 20 років. Вироби з нейлону розкладуться через 30–40 років, консервна бляшанка – через 500, а стандартна скляна пляшка розкладеться лише через 1000 років. Щоб якось припинити процес накопичення відходів та засмічення нашої планети, необхідно навчитись правильно сортувати сміття - процес, при якому відходи поділяються на різні елементи.
Часто сміття просто спалюють. І при цьому виділяються токсичні гази, утворюються небезпечні хімічні сполуки, які забруднюють атмосферне повітря. Спалювання відходів у дворах розглядається нашими законами як правопорушення та передбачає штрафи. Бездумно викидаючи відходи або спалюючи їх, ми наносимо шкоду навколишньому середовищу, тобто собі і своїм дітям.
 Тому учні Щирецької ЗОШ №1 І-ІІІ ст. імені Героя України Богдана Ільківа 1- 4 класів розпочали акцію по сортуванню сміття.
Відтак, керівник 1-Б класу Микитко О.М. розповіла учням про важливість сортування сміття, на уроці діти вчилися розрізняти пластик, побутові відходи, папір, скло, встановили сміттєві баки для роздільного сортування сміття, розмістили на них кольорові плакати. Учні уважно слухали лекцію, в якій вчитель розповідала як сортувати сміття і навіщо. Діти малювали малюнки, де були зображені  контейнери для сировини та заводи, що її утилізують, переглянули мультики про сортування та з’ясували мінімальні умови, щоб відходи були сировиною, а не сміттям. Із завданням споліскувати та стискувати ПЕТ-пляшки, алюмінієві бляшанки та Тетра-Пак, учні перейдуть до наступного етапу – власне сортування.
 «Проблема сортування сміття в нашій країні надзвичайно актуальна. Тим більше, з січня 2018 року, згідно Закону України «Про відходи» кожен українець зобов’язаний це робити. Найкраще будь чому учитися з дитинства.
 Школа є ідеальним майданчиком для впровадження екологічної освіти, але за умови, що вона буде якісною і безпосередньо пов’язаною із повсякденним життям та розумінням того, як кожна людина незначними змінами у своїй щоденній поведінці може змінити екологічну ситуацію у своїй країні та у світі.
Сортуючи сміття у школі, діти стануть прикладом для дорослих та навчать сортувати побутові відходи своїх батьків.
Приклад - вартий наслідування!
Педагог-організатор Кунець З.І.













Немає коментарів:

Дописати коментар