понеділок, 8 квітня 2019 р.

«Бандура! Скільки в слові цім дзвенить героїки і слави»


 «Бандура! Скільки в слові цім дзвенить героїки і слави»: народознавчий нарис присвячений кобзарям – бандуристам. Кобзарі й бандуристи – співці нашої історії, нашої слави української. Вони піднімали дух народу, творили епос України. Були першими поетами, композиторами і піснярами. В піснях розповідали про побачене і почуте, про гетьманів, про подвиги, про людське горе в неволі.
20 березня до ОЗ Щирецької ЗОШ №1 І-ІІІ ст. імені Героя України Богдана Ільківа завітали  поетеса Тетяна Фролова та бандурист Лайош Молнар.
 Учні дізналися хто такі були сліпі кобзарі, на яких музичних інструментах вони грали. Діти мали змогу побачити презентацію, яку підготувала вчитель мистецтва Пекар Л.І., про різні види бандур та інших музичних інструментів. За бажанням учні могли торкнутися до ліри на якій грав сліпий кобзар. Вчитель географії Деревацька С.П. розповіла учням  про Розстріляний з'їзд кобзарів — про масове вбивство українських кобзарів та лірників після З'їзду народних співців Радянської України, скликаного державними органами СРСР у 1930-х роках у Харкові.
Кобзарство – унікальне явище в історії українського народу, саме кобзарі, лірники та бандуристи створили унікальну систему духовної та виконавської освіти.
Несуть кобзарі людям скарби народної пісні, чудодійними звуками бандур та лір пробуджують в душах слухачів гордість за соє минуле, кличуть до праці в ім’я майбутнього. Своїм співом вони вносять посильний внесок в «осучаснення» цього традиційного українського народного інструменту, в зацікавленні ним все більшого кола дітей та молоді.
Голова Міністерства Культури Маркевич В.







Немає коментарів:

Дописати коментар